top of page
Foto van schrijverDolores Hoekstra

De overgang van zomer naar herfst: tijd voor ritme, rituelen en reflectie


De overgang van zomer naar herfst: tijd voor ritme, rituelen en reflectie


Nu de zomervakantie voorbij is en de kinderen weer naar school gaan, keren we langzaam terug naar ons dagelijkse ritme. Hoewel ik altijd van de zomer geniet, moet ik toegeven dat ik het ook fijn vind om weer wat meer structuur in mijn dagen te hebben. De herfst brengt voor mij een gevoel van rust, en juist in deze tijd van het jaar vind ik het belangrijk om mijn dagen bewust te beginnen.


Mijn ochtendritueel speelt hierin een grote rol. Elke dag start ik vroeg, nog voordat iedereen wakker is, en zoek ik de stilte op. Dit moment van rust is essentieel voor mij. Mijn ritueel begint met het zetten van een intentie, gevolgd door het trekken van een oracle-kaart, mediteren, en journaling. Deze routine helpt me om mijn gedachten helder te krijgen en geeft me de energie en focus om de dag krachtig te beginnen.


Hoe je je dag begint, bepaalt vaak de toon voor de rest van de dag. Als je de ochtend gehaast en gestrest start, kan dat een domino-effect hebben. Door bewust rustig te beginnen, geef je jezelf de kans om de dag in balans en met een heldere geest tegemoet te treden. Dit is mijn manier van zelfzorg, en ik merk dat ik hier de hele dag profijt van heb.



De herfst als tijd voor vertraging en reflectie


Met de komst van september markeren we de overgang naar de herfst. De dagen worden korter, de avonden donkerder, en de natuur trekt zich langzaam terug. Dit is voor mij altijd een uitnodiging om, net als de natuur, naar binnen te keren en te vertragen. De herfst biedt ons een natuurlijke pauze; een moment om te reflecteren, los te laten wat niet meer dient, en ruimte te maken voor nieuwe energie.


Door dagelijkse rituelen te omarmen die passen bij dit seizoen, kun je je eigen overgang naar de herfst ondersteunen. Rituelen hoeven niet groot of ingewikkeld te zijn het zijn vaak juist de kleine momenten van aandacht die het verschil maken. Ik wil graag een paar ideeën met je delen die ik zelf toepas om bewuster stil te staan bij deze seizoensverandering.


Rituelen voor de herfst🍂


1. Aromatherapie met herfstgeuren

De warme, aardse geuren van essentiële oliën zoals kaneel, sinaasappel en sandelhout helpen je om te gronden. Gebruik een diffuser of voeg een paar druppels van deze oliën toe aan een warm bad om een rustgevende sfeer te creëren. Deze geuren ondersteunen niet alleen ontspanning, maar brengen ook een gevoel van welzijn in huis.


2. Meditatie en ademhalingsoefeningen

De herfst is een perfect moment om je meditatiepraktijk te verdiepen. Begin of eindig je dag met een eenvoudige ademhalingsoefening, zoals de 4-7-8 techniek (4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden, 8 seconden uitademen). Dit helpt je om los te laten wat je niet meer nodig hebt en in het moment aanwezig te zijn.


3. Ayurvedische zelfmassage

Tijdens de koelere maanden kan een warme olie-massage een diepe ontspanning bevorderen en je lichaam kalmeren. Masseer zachtjes je lichaam, werkend van je voeten naar naar bovenlichaam en gebruik een voedende olie zoals amandelolie of met onze nieuwe olie met mirre en Sandelwood ⬇️



Dit ritueel helpt niet alleen bij het loslaten van spanning, maar brengt je ook in balans.


4. Herfstthee ritueel



Ik hou ervan om de dag af te sluiten met een kop warme, kruidige thee. Dit ritueel helpt me om te ontspannen en in het moment te zijn. Een van mijn favoriete combinaties is thee met gember, kaneel en steranijs. Deze ingrediënten werken verwarmend en ondersteunen je immuunsysteem. Hier is het recept:


Herfstthee recept

Ingrediënten:

- 1 kopje water

- 1 kaneelstokje

- 3 plakjes verse gember

- 1 steranijs

- 1 theelepel honing (optioneel)

- 1 schijfje citroen


Instructies:

1. Breng het water aan de kook en voeg de gember, kaneelstokje en steranijs toe.

2. Laat dit 5-10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

3. Zeef de thee in een mok en voeg eventueel een theelepel honing toe.

4. Garneer met een schijfje citroen voor extra frisheid.


Deze thee is niet alleen heerlijk, maar ook ideaal om mee te vertragen en de dag rustig af te sluiten.


Naar binnen keren: tijd voor rust en balans


In deze periode probeer ik ook bewust ruimte te maken voor rust. Dit betekent dat ik niet langer mijn weekenden vol plan, want dat leidt alleen maar tot vermoeidheid en stress. Herken je dat gevoel van altijd maar doorgaan? Door nee te zeggen tegen de buitenwereld en ja tegen jezelf, creëer je de ruimte om echt op te laden.


Een van mijn favoriete manieren om van deze rust te genieten, is door het huis gezellig te maken en de tijd te nemen voor bakken. Het bakken van een heerlijke cake , zoals mijn wortelcake, geeft me een gevoel van comfort. Het vult het huis met heerlijke geuren en zorgt voor een moment van puur genieten.


Hier is mijn recept voor een voedzame en kindvriendelijke worteltaart, perfect voor de herfst:


Worteltaart voor kinderen (zonder stukjes)

Ingrediënten:

- 250 g speltmeel

- 3 tl bakpoeder

- 1 tl kaneel

- Mespuntje zout

- Mespuntje nootmuskaat

- 100-125 g honing

- 2 el havermelk

- 2-3 el Griekse yoghurt

- 100 ml olijfolie

- 3 eieren

- 1 banaan

- 100 g wortel, grof geraspt

- 40 g rozijnen


Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in.

2. Doe de yoghurt, wortels, rozijnen, olijfolie, havermelk, banaan en eieren in een blender en mix tot een glad mengsel.

Wil je meer een bite in je cake voeg dan later de wortels , rozijnen en banana toe ..

3. Meng de droge ingrediënten (speltmeel, bakpoeder, kaneel, zout, nootmuskaat) in een grote kom.

4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng tot een egaal beslag.

5. Giet het beslag in de cakevorm en bak 45 minuten, of totdat een satéprikker er schoon uitkomt.



Geniet ervan!


Conclusie: de herfst omarmen met ritme en reflectie


De herfst nodigt ons uit om terug te keren naar onszelf en bewust te vertragen. Door kleine, persoonlijke rituelen toe te voegen aan je dagelijks leven, kun je deze overgang vloeiend en rustgevend maken. Of het nu gaat om een ochtendritueel, het bakken van een taart of het zetten van een kop thee, deze momenten van aandacht helpen je om in balans te blijven terwijl de wereld om je heen verandert.


Neem de tijd om naar binnen te keren, te reflecteren en bewust te genieten van de herfst zowel fysiek als mentaal.


Dank je wel dat je tijd hebt genomen om mijn blog te lezen .

Wens je een hele fijne dag.


Liefs Dolores



56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page